Следене на показателите за уебсайтове: Всичко за Google Search Console, Google Analytics и Hotjar

Mr. Spaceman
Автор:
Mr. Spaceman
11/04/24
Време за четене:  🕐  
Google Search console and google analytics основна

Съдържание

Въведение:

Проследяването на метрики за уебсайтове е важна част от оптимизирането на онлайн присъствието ви. Разбирането на поведението на посетителите на уебсайта ви и на начина, по който те взаимодействат с вашия сайт, може да ви помогне да вземете информирани решения за това как да подобрите уебсайта си и да увеличите реализациите. В това ръководство ще разгледаме най-важните инструменти за проследяване на метрики на уебсайтове, включително Google Search Console, Google Analytics, Hotjar и други полезни инструменти за измерване на уебсайтове.

Въведение в метриките на уебсайтове

Метриките на уебсайтове са количествени точки с данни, които дават представа за това как посетителите взаимодействат с вашия уебсайт. Анализирайки тези метрики, можете да вземете информирани решения за това как да подобрите уебсайта си и да увеличите реализациите. Най-важните метрики на уебсайтове включват:

 • Трафик: Броят на посетителите на вашия уебсайт
 • Коефициент на конверсия: Процентът на посетителите, които извършват желаното действие на вашия уебсайт, като например извършване на покупка или попълване на формуляр
 • Коефициент на отпадане: Процентът на посетителите, които напускат уебсайта ви, след като са разгледали само една страница
 • Продължителност на сесията: Средното време, което посетителите прекарват на вашия уебсайт
 • Прегледи на страници: Броят на страниците, които посетителите разглеждат на вашия уебсайт
 • Процент на напускане: Процентът на посетителите, които напускат уебсайта ви след разглеждане на определена страница
Съвети, идеи, промени и какво ви е нужно (1)

Въведение в инструментите за измерване на уебсайта

Съществуват много инструменти за измерване на уебсайтове, които ви помагат да проследявате работата на уебсайта си. Най-популярните инструменти включват:

 • Google Search Console: Безплатен инструмент на Google, който предоставя информация за това как вашият уебсайт се появява в резултатите от търсенето и как потребителите взаимодействат с вашия уебсайт от страниците с резултати от търсенето.
 • Google Analytics: безплатен инструмент от Google, който предоставя информация за трафика на уебсайта, поведението на потребителите и степента на конверсия.
 • Hotjar: Инструмент, който предоставя информация за начина, по който потребителите взаимодействат с вашия уебсайт, чрез топлинни карти, записи и проучвания.
 • Други инструменти за измерване на уебсайта: Съществуват много други инструменти за измерване на уебсайтове, включително Moz, SEMrush, Ahrefs и др.
Google search console Икона (1)

Google Search Console

Google Search Console е безплатен инструмент от Google, който предоставя информация за това как вашият уебсайт се появява в резултатите от търсенето и как потребителите взаимодействат с вашия уебсайт от страниците с резултати от търсенето. Ето преглед на основните функции:

 • Анализи на търсенето: Предоставя данни за заявките за търсене, кликванията, импресиите и процента на кликванията (CTR)
 • Грешки при обхождане: Предупреждава ви за всички грешки, които Google среща при обхождането на вашия уебсайт
 • Ситемапи: Позволява ви да изпратите карта на сайта на Google за по-лесно индексиране
 • Проблеми със сигурността: Предупреждава ви за всякакви проблеми със сигурността на уебсайта ви

За да настроите Google Search Console, просто създайте акаунт и потвърдете собствеността на уебсайта си. След като го настроите, можете да използвате данните от анализа на търсенето, за да оптимизирате представянето на уебсайта си в резултатите от търсенето.

Google analytics Икона

Google Analytics

Google Analytics е безплатен инструмент на Google, който предоставя информация за трафика на уебсайта, поведението на потребителите и степента на конверсия. Ето преглед на основните функции:

 • Анализи в реално време: Предоставя данни за посетителите на уебсайта в реално време.
 • Отчети за аудиторията: Предоставя данни за демографските характеристики, интересите и поведението на посетителите на вашия уебсайт
 • Отчети за придобиване: Предоставя данни за това как посетителите намират вашия уебсайт
 • Отчети за поведението: Предоставя данни за начина, по който посетителите взаимодействат с вашия уебсайт
 • Отчети за конверсия: Предоставя данни за това как посетителите конвертират на вашия уебсайт

В допълнение към тези показатели Google Analytics предоставя и подробна информация за поведението на потребителите на вашия уебсайт, като например кои страници посещават, колко време остават на всяка страница и кои страници имат висок процент на отпадане. Тази информация може да ви помогне да идентифицирате областите на уебсайта си, които може да се нуждаят от подобрение, и да вземете решения, основани на данни, за да оптимизирате потребителското изживяване и да стимулирате реализациите.

За да настроите Google Analytics, просто създайте акаунт и добавете код за проследяване към уебсайта си. След като го настроите, можете да използвате данните, за да оптимизирате работата на уебсайта си и да увеличите реализациите.

Hotjar Икона

Hotjar

Hotjar е мощен инструмент за анализ на поведението на потребителите, който ви позволява да видите как потребителите взаимодействат с вашия уебсайт. Hotjar предлага редица функции, включително топлинни карти, записи на сесии и проучвания.

 • Heatmaps: Топлинните карти на Hotjar ви позволяват да видите къде потребителите щракват на вашия уебсайт, колко далеч скролват надолу по страницата и кои области на вашия уебсайт получават най-голямо внимание. Като използвате тази информация, можете да оптимизирате оформлението и съдържанието на уебсайта си, за да отговаря по-добре на нуждите на потребителите.
 • Записи на сесии: Записите на сесиите на Hotjar ви позволяват да наблюдавате сесиите на потребителите на вашия уебсайт в реално време. Като гледате тези записи, можете да получите представа за поведението на потребителите и да идентифицирате областите, в които потребителите може да изпитват затруднения с вашия уебсайт.
 • Проучвания: Проучванията на Hotjar ви позволяват да поискате от потребителите обратна връзка за вашия уебсайт. Като поискате обратна връзка от потребителите, можете да идентифицирате областите, в които уебсайтът ви може да се нуждае от подобрение, и да вземете решения, базирани на данни, за да оптимизирате потребителското изживяване.
СЕО опитмизация

Други инструменти за измерване на уебсайтове

В допълнение към Google Analytics и Hotjar, съществуват и различни други инструменти за измерване на уебсайтове. Тези инструменти, като Moz, SEMrush и Ahrefs, предлагат редица функции, които ви помагат да подобрите представянето на уебсайта си.

 • Moz: Moz предлага редица инструменти, които ви помагат да подобрите оптимизацията на уебсайта си за търсачки (SEO). Инструментите на Moz включват инструмент за проучване на ключови думи, инструмент за одит на сайта и инструмент за анализ на обратни връзки.
 • SEMrush: SEMrush е мощен инструмент за анализ на работата на уебсайта ви и подобряване на класирането ви в търсачките. SEMrush предлага функции като проучване на ключови думи, анализ на конкуренти и анализ на обратни връзки.
 • Ahrefs: Ahrefs е всеобхватен инструмент за SEO оптимизация, който предлага функции като проучване на ключови думи, анализ на обратни връзки и анализ на съдържанието. С помощта на Ahrefs можете да идентифицирате областите, в които уебсайтът ви се нуждае от подобрение, и да вземате решения, базирани на данни, за да подобрите класирането си в търсачките.
Заключение

Заключение

Проследяването на показателите за вашия уебсайт е съществена част от подобряването на потребителското изживяване и повишаването на конверсиите. Като използвате инструменти като Google Analytics, Google Search Console и Hotjar, можете да получите ценна информация за поведението на потребителите на вашия уебсайт и да идентифицирате областите, в които уебсайтът ви се нуждае от подобрение.

Освен това, като използвате други инструменти за измерване на уебсайта, като Moz, SEMrush и Ahrefs, можете да подобрите класирането на уебсайта си в търсачките и да увеличите трафика към уебсайта си.

Поемете на космическо пътешествие в нашия блог
Запишете се за бюлетина ни, за да не изпускате космически новини

Нуждаете се от нов уебсайт за бизнеса си?

1

Дизайн

2

Изграждане

3

Поддръжка

НАШИТЕ УСЛУГИ

Последни публикации

април 11, 2024
Hotjar: Как да го инсталираме и използваме

Hotjar е мощен инструмент за разбиране на поведението на потребителите на вашия уебсайт и за подобряване на потребителското изживяване. Конфигурирането на Hotjar е прост процес, който може да се извърши само в няколко стъпки: Създаване на акаунт Първата стъпка е да създадете акаунт в Hotjar. Просто отидете на уебсайта на Hotjar и щракнете върху бутона […]

април 11, 2024
Как да настроите Google Analytics

Google Analytics е мощен инструмент за проследяване на трафика и поведението на потребителите на вашия уебсайт. Ето как да настроите Google Analytics за вашия уебсайт: Регистрирайте се за акаунт в Google Ако все още нямате акаунт в Google, създайте такъв, като отидете на страницата за регистрация в Google и попълните необходимата информация. Отидете в Google […]

април 11, 2024
Как да настроите Google Search Console

Ако искате да подобрите работата на уебсайта си и SEO оптимизацията, трябва да настроите Google Search Console. Ето ръководство стъпка по стъпка за това как да настроите Google Search Console: Регистрирайте се за акаунт в Google Ако вече имате акаунт в Google, прескочете тази стъпка. Ако нямате, създайте такъв, като отидете на страницата за регистрация […]

Категории публикации

Имате нужда от дигитален партньор за бизнеса си?

Независимо дали се нуждаете от нов уебсайт, редизайн или поддръжка, ние сме тук, за да помогнем на вашия бизнес да се развива и да успее.

Можете да се свържете с нас по телефон или чрез нашата контактна форма и ние ще се свържем с вас възможно най-скоро.
КОНТАКТИ

K!K!DESIGN 2024© All rights reserved.

cross